Dísznövény, kert dekoráció - tanácsok szövegesen és videón!

Élőben nézheti a világ legnagyobb és legbüdösebb növényének virágzását!

2016/07/28. - írta: fitoland

titan.jpg

A virágot tíz éve nevelik a New yorki botanikus kert szakemberei és azóta várják, hogy kinyíljon. Most eljöhet a bűzös áttörés! :)

A világ legnagyobb és talán a legbüdösebb növénye, a titánbuzogány vagy dögvirág. Virágba borulásának első 12 órája felér egy nagyobb fesztivál mosdó részlegével: orrfacsaró bűzt, igazából dögszagot áraszt.

Ha ennél pontosabbak akarunk lennei, akkor az égett cukor és a rothadó hús elegyedő szagához hasonlít. Abban megegyezhetünk hogy a klasszikus értelemben ez nem virágillat, de talán a Pixar-féle szörnyecskék ázott kutyás dezodora mellé még beférne :)

Ezzel a különleges "virágillattal" vonzza be a beporzáshoz szükséges legyeket és rovarokat, és ugyanezzel a szaggal riasztja el a kártevőket is.

A közel 100 kg-os növény más jellemzői is figyelemre méltóak: 50-75 kg súlyú virágja 2 méternél is magasabbra nőhet, levelei 3-5 méteresek.

Azért olyan nagy a várakozás a New yorki botanikuskertben, mert az Amorphophallus titanum kábé 15 évente virágzik, és ez egyesek szerint csak két-három napig, mások szerint két hétig tart.


A növény a 19. század végén került Európába. A kontyvirágfélék (Araceae) családjába tartozó növényfaj, melyet egyszerűen óriáskontyvirágnak is hívnak. Odoardo Beccari olasz botanikus fedezte fel 1878-ban Szumátrán.és elsőként 1889-ben virágzott egy londoni botanikus kertben, majd 1926-ig kellett várni a következő virágzásra. Szumátrán a föld alatti gumóját élelmiszerként használják. Számos mérsékelt égövi botanikus kertben megtalálható

Fotó forrása: sarracenia.com

UPDATE: Már nyílik! Itt egy friss kép a videóból:

titan_1.jpg


KERTÉSZETI TANÁCSOK VIDEÓN►IRATKOZZ FEL YOUTUBE CSATORNÁNKRA ITT»

UPDATE: a virágzásról egy gyorsított felvételt is közreadtak:

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitoland.blog.hu/api/trackback/id/tr808920158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása