Dísznövény, kert dekoráció - tanácsok szövegesen és videón!

5 ültetési hiba, amit ne kövess el!

2017/02/06. - írta: fitoland

Növénytelepítési kertészeti tanácsok

A tavasz a növénytelepítés fontos időszaka. Ezt jó átgondolni, időben eltervezni, és kicsit utánanézni. Ha jól csináljuk, fantasztikus kerti tereket, illatozó virágpompát varázsolhatunk a kertbe. 

 

1. Nem tervezzük meg az ültetés helyét

Jó, ha az egész kertre van egy hozzávetőleges koncepciónk, még jobb, ha már télen gondoskodtunk kerttervről, és ez alapján bátran dolgozhatunk. Ha nincs, itt van néhány támpont, ami segít. A növények helyének kijelölésénél fontos megfigyelni, hogy a hely mennyire benapozott. A színes lombú cserjék például általában sok fényt igényelnek, különben leveleik zöldek maradnak. A következő fontos kérdés a talaj általános nedvessége, mennyi vizet tudunk a növénynek öntözés nélkül biztosítani. A talaj fajtája és kémhatása is fontos dolog: savas-e vagy meszes, és hogy mennyire kötött, vagy laza (mennyire ásható). Emellett még fontos a tápanyagtartalom: általában véve amennyire sötét, annyira tápanyagdús egy talaj. Ezután az odaillő növényeket úgy helyezzük el, hogy végleges méretükkel számolva 10-15 év múlva is elférjenek. Ez elsőre talán kicsit szellősnek fog tűnni, de később sok munkát spórolunk vele.

2. Rossz időpontban ültetünk


A szabad gyökerű lombhullató növényeket a nyugalmi (lomb nélküli) időszakban, fagymentes időben, amikor a talaj sincs átfagyva, elvileg bármikor telepíthetjük. Az ültetés két fő időszaka azonban ősszel (október végén-novemberben), és kora tavasszal (február végén-márciusban van). Az őszi ültetés előnyösebb, mert a növény gyökerein ejtett sebek még gyógyulni kezdenek, tavaszig a gyökeresedés is beindul. Tavaszi ültetés esetén a növénynek kihajtásig kevesebb ideje van a gyökérsebek begyógyítására és a begyökeresedésre. A fenyők (tűlevelűek és lomblevelű örökzöldek, tuják) legmegfelelőbb ültetési időszaka tavasszal van, március végén-április elején. Az évelőket is tavasszal és ősszel ültethetjük, de figyeljünk a virágzási időszakokra: a tavasszal virágzókat ültessük ősszel, a nyáron-ősszel virágzókat pedig tavasszal.

3. Túl kicsi ültetőgödör


Fontos, hogy megfelelő méretű ültetőgödröt ássunk, még akkor is, ha sok munka lenne. A fák 1x1x1 m, a suhángok és a bokorfák (tőtől elágazó fák) 80x80x80 cm nagyságú gödröt igényelnek. A cserjék számára 60x60x60 cm vagy 40x40x40 cm szükséges. A kellő méretű ültetőgödör jó kezdeti növekedést biztosít a a következő 1-2 évre, így a nyári fenntartás munkáit csökkenti. Az ásás során tegyük külön a humuszban gazdag feltalajt és a tápanyagban szegényebb altalajt. Később, a visszatemetés során tegyük alulra a humuszban gazdag talajt. Alaptrágyázásként ezt a talajt még érett istállótrágyával vagy komposzttal keverjük össze. Fontos, hogy érett trágyát használjunk, mert a friss trágyától a gyökerek elrothadnak.

4. Elmarad a gyökerek beiszapolása


A gyökerek beiszapolásával biztosítjuk a növénynek a kellő nedvességet, és hogy a talaj összetömörödjön a gyökerek körül. A szabadgyökerű lombhullatók gyökereit először éles ollóval visszavágjuk, azután érett trágya és agyagos föld 1:1 arányú keverékébe mártva pépezzük. A növényt olyan mélyre ültessük, ahol eredetileg volt. A konténeres növényeket nem kell visszavágni , a földlabdás növényeknek csak a kilógó gyökereit vágjuk le. Figyeljünk hogy a földlabda ne törjön meg, mert az elszaggatja a gyökereket. Ha van tömlőnk, a legegyszerűbb a gyökér köré leszúrni a földbe, és addig engedni a vizet, amíg nem jön fel a felszínre. Ez egyszer megismételhető, ha a víz elszivárgott.

5. A szabadgyökerű lombhullatók ültetés utáni visszametszése marad el


Az ültetett szabadgyökerű növény elveszti gyökereinek egy részét, a metszéssel hozzuk egyensúlyba a gyökérzetet és a lombot. A szabadgyökerű fákat úgy metsszük, hogy kiválasztjuk a korona sudarát képező vezérvesszőt, és 2-4 oldalvesszőt. Ezeket meghagyjuk, a többit eltávolítjuk. A meghagyott vesszőket hosszúságuk felére-kétharmadára úgy metsszük meg, hogy e képzeletbeli kúp mentén helyezkedjenek el. A díszcserjéket (a szabadgyökerűt és konténerest, földlabdást is) 20-25 cm-rel a föld felett vágjuk vissza egészséges, jól fejlett rügyekre.


Természetesen még sok szakmai fogást lehet az ültetésről megtudni, de ha ezeket a szabályokat betartjuk, a növényeink nagy valószínűséggel egészségesen indulnak kertünk díszítésére.

Ha tetszett bejegyzésünk, likeolj minket a facebook-on és instagramon is, ahol sok-sok hasznos tanácsot, és gyönyörű virágokat mutatunk be!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitoland.blog.hu/api/trackback/id/tr5912188546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása