Rendszeresen érkezenk hozzánk kertjük, növényeik irányában érdeklődő megkeresések személyesen és interneten is. A legfrissebb kérdés kicsit meglepett, mert pl. kumquatot még mi sem ettünk, de azért próbáltunk a legjobb tudásunk szerint válaszolni:)
- Vettem egy kumquat fát és arra lennék kíváncsi, hogy ehető-e a termése és menyire igényes növény?
- Az érett kumquat ehető! Közepesen vízigéényes és szereti a sok fényt. Egyszerűen gondozható, szoliternek alkalmas.
- Amikor narancsszínű, akkor ehetem? Milyen ízű lesz?
- Igen, amikor narancsszínű, akkor érett. Még nem kóstoltuk:) Elvileg nem kell megpucolni, a héjával együtt fogyasztható. Tudomásunk szerint a legtöbbször lekvárt, likőrt készítenek belőle, esetleg szárítják, kandírozzák. Nyáron mindenképp a szabadban kell tartani napos helyen; télen pedig hűvösebb, világos helyen kell teleltetni. Teleltetésnél az öntözésre kell nagyon odafigyelni, nehogy túl öntözzük, ilyenkor elég kevés víz kell neki (de ez a teleltetési helytől függ). Tavasztól őszig érdemes hetente tápoldatozni.
Fontos, hogy a legtöbb esetben a boltban kapható kumquat-ot vegyszerekkel kezelik, mert akkor jobban tűri a szállítást. Tehát nem a héja árt, hanem a vegyszer, ami rákerül. Érdemes megmosni.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.