Dísznövény, kert dekoráció - tanácsok szövegesen és videón!

Ültessünk tavaszi hagymásokat!

2018/10/04. - írta: fitoland

tavaszi-hagymaasok-01.jpg

Ki ne szeretne tavasszal a színpompás tulipánokban és illatos nárciszokban gyönyörködni? Akár hatalmas kertünk van, akár balkonunk, de ha csak egyetlen cserép áll rendelkezésünkre, akkor is fantasztikus élmény, mikor az ősszel, saját kezűleg ültetett virághagymák tavasszal színpompás virágokkal örvendeztetnek meg minket.

Hogyan is érhetjük el, hogy tényleg szépek legyenek a hagymásaink?

A hagymákat érdemes a vásárlást követően minél hamarabb elültetni, azonban ha mégsem tudunk azonnal hozzálátni az ültetéshez; hűvös, száraz helyen tároljuk őket. Hogy tavaszra szép virágot hajtsanak a hagymák, legkésőbb a késő őszi fagyokig ültessük el őket. A művelet semmiféle szakértelmet nem igényel, kezdő kertészek is bátran belevághatnak.

Sok múlik a helyválasztáson, napos vagy félárnyékos, szélvédett helyet válasszunk, lehetőleg jó vízáteresztő képességű, morzsalékos talajjal. Kerüljük a magas belvizű részeket, ugyanis a hagymák ilyen esetben könnyen rothadásnak indulhatnak.

Egy másik fontos tényező az ültetési mélység. Ez legtöbbször könnyen megállítható a virághagyma nagyságából. A kisebb (átlagosan 5 cm-nél kisebb átmérőjű) hagymákat 6-10 cm mélyre, a nagyobb (átlagosan 5 cm-nél nagyobb átmérőjű) hagymákat pedig 13-15 cm mélyre ültessük.A hagymák között tartsunk legalább 5 cm-es távolságot, de nagyobb hagymáknál a kellő távolság akár 10-20 cm is lehet.

Figyeljünk rá, hogy a hagymákat ne belenyomjuk a földbe, hanem készítsük elő egy kisebb mélyedést és abba helyezzük, majd takarjuk őket földdel. Érdemes a földet tőzeggel, esetleg égetett agyaggolyóval keverni a jobb vízelvezetés elérése érdekében.Az ültetést követően öntözzük meg a hagymákat, ha módunkban áll, takarjuk szalmával vagy mulccsal, hogy óvjuk a földet a kiszáradástól.A hagymák ültetésekor nem szükséges trágyát vagy műtrágyát használni, ha mindenképpen szeretnénk bevetni ilyesmi csodaszert, azt az ültetés előtt körülbelül 1,5 hónappal dolgozzuk a földbe.

tavaszi-hagymaasok-07_jpg.gif

Akkor sincs okunk szomorkodásra, ha nem áll rendelkezésünkre kert az ültetéshez. Hagymás növényeket akár cserépben, balkonládában is nevelhetünk.

tavaszi-hagymaasok-02.jpg

A konténeres kertészkedéshez tápanyagban gazdag, kártevő-mentes, jó vízáteresztő, morzsalékos virágföldet válasszunk. Érdemes a konténer, cserép aljára egy vízelvezető réteget raknunk (például 2-3 ujjnyi égetett agyag-granulátumot).Amennyiben „lasagna-módszerrel” ültetjük hagymáinkat, vagyis azokat egymás alá és fölé rétegezzük, többféle hagymást is tudunk nevelni egyetlen cserépben.

tavaszi-hagymaasok-05.jpg

A cserépbe ültetett hagymák esetén fontos gondoskodni a téli takarásról, különösen, ha a hőmérséklet tartósan mínusz 3 fok alá csökken. A cserepeket ilyenkor vagy takarni kell, vagy védett fagymentes helyre vinni.Tartós fagypont alatti hőmérséklet esetén az öntözést hagyjuk el, azonban a többi időben fontos figyelni arra, hogy ne szárítsuk ki teljesen a hagymák földjét.

tavaszi-hagymaasok-06.jpg

Még több, készleten levő hagymás és gumós növény »

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitoland.blog.hu/api/trackback/id/tr5414281647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása