Dísznövény, kert dekoráció - tanácsok szövegesen és videón!

Bonsai - egy tálnyi szerelem

2015/06/23. - írta: fitoland

bonsai.gif

A bonsai japán eredetű szó, a bon lapos edényt, tálkát, a sai növényt jelent, vagyis egyben "tálban nevelt növény" a jelentése. Ha megnézünk néhány bonsai fát, máris értjük, miért lehet olyan könnyen beleszeretni a tartásukba!

 

A videóban szereplő csodaszép minifák sorrendben:

1. Acer Palmatum Sishigashira (Japán juharfa, 35 éves)
2. Ulmus Parviflora Nire (Kínai szilfa, 25 éves)
3. Juniperus Chinensis (Kínai boróka, 45 éves)
4. Satsuki Kaho (Azalea Indicum, 45 éves)
5. Ficus Retusa (Fügefa, 20 éves)
6. Ulmus Parviflora Nire (Kínai szilfa, 65 éves)
7. Juniperus Chinensis (Kínai boróka, 65 éves)

A bonsai nálunk, mint minifa lett ismert ám eredeti hazájában ennél sokkal több. Kínában már 2000 évvel ezelőtt is hódoltak a bonsai készítésnek. Egy legenda szerint Csiang Feng varázsló mágikus erővel az erdőket, hegyeket, házakat és embereket is picivé tudta varázsolni annyira, hogy elfértek egy tálban. A közhiedelem szerint Csiang Feng varázsló készített először bonsai-t. Japánba a buddhizmust terjesztő kínai szerzetesek, a VI. század környékén vitték magukkal ezeket a minifákat.

A minifák "apróra nevelését" hosszas megfigyelés előzte meg: az erdőben lévő nagy példányokat másolva alakították ki a kisméretű növényeken azokat a jellegzetes jegyeket, amik a nagyoknál természetükből adódnak. A későbbiekben ezeknek a metszési, fanevelési stílusoknak szigorú előírásai lettek és szabályokat alakítottak ki a bonsaiok kialakítására. A bonsai-ok igazán a XII. században jöttek divatba. Eredetileg szabadtéri növények voltak, csak különleges ünnepekkor, néhány napra vitték be őket a szobába. 

Igazán különleges és csodaszép ajándék lehet ez szeretteinek.

A bonsai fák kialakításáról és tartásáról már sok misztikus elképzelést ismerünk, de a valóságban mi kell ezeknek a növényeknek?

Ha kedvet kaptál hozzá, akkor érdemes egy szakértő jótanácsait meghallgatnod, és máris indulhat a szerelem a "tálban nevelt növénnyel"!

A videó tartalma nagy vonalakban:

  • Mit érdemes tudni a Bonsai-ok méreteiről, öregedéséről?
  • Kültéri Bonsai-ok és szobai, lakásban tartandó Bonsai-ok.
  • A bonsai metszése, formázása, avagy milyen gyakran vágjuk őket, mire figyeljünk a növekedésnél?

 

Tetszett a cikk? Barátkozzunk!
Kövess minket Facebookon, Youtubeon, Twitteren vagy Instagramon!


Minden jog fenntartva. Fitoland Dísznövénykertészet és kertészeti webáruház

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitoland.blog.hu/api/trackback/id/tr867565024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása