Dísznövény, kert dekoráció - tanácsok szövegesen és videón!

Tőzegmirtusz, vagy mirtuszhanga, a balkonláda dísze

2017/10/17. - írta: fitoland

Ha már a virágok nem virágoznak, üde színfoltok lehetnek kertünkben az ősszel-télen színes bogyókat hozó cserjék.

A telet sokan azért nem szeretik - a hideg és a kevesebb nappali fény mellett - mert ilyenkor sokszor kopár arcát mutatja a kert, a növények nagy része ilyenkor "téli álmát" tölti. Pedig sok olyan növény van, ami levelével és termésével díszíthetik kertünket! Az egyik ilyen fagytűrő, és színes növényünk tőzegmirtusz, vagy mirtuszhanga.

Ez a kisebb termetű örökzöld törpecserje fajdbogyó "névre is hallgat" (Gaultheria sp., Pernettya sp.), ami fehér és rózsaszín es-lilás bogyóival ad különleges díszt a kertnek. Mivel a csarab a rokona, így tartása is megegyezik azzal. A tél közeledtével a kertészetek sok más színes növénnyel együtt kínálják a mirtuszhangát, ezt a különleges, bogyós termésű növényt. Erikával, dérbabérral, csarabbal vegyesen a téli balkonládákba, cserepekbe ültethető és igazi öröm a szemnek a téli napokban! Balkonládába, sziklakertbe ajánlott. 

A mirtuszhangának vagy fajdbogyónak kúszó és bokrosodó fajtája is létezik. A kúszó fajdbogyó (Gaultheria procumbens) sötét, fényes levelű, alig 15 centiméteres magasságot elérő dísznövény, ami apró, fehér virágait nyáron hozza. Igazi pompáját viszont télen kapja meg, amikor mutatós, bordó bogyói megjelennek. Ha ennél magasabb növényben gondolkozunk és más színek is érdekelnek, akkor a piros mellett fehér, valamint rózsaszín bogyót is adó tűzföldi mirtuszhangát (Gaultheria mucronata) válasszuk.

Hol szeret élni a mirtuszhanga?

Az erikafélék családjába tartozik, így környezeti igénye is ahhoz hasonló hozzájuk. Félárnyékos helyet, párás levegőt, és leginkább savanyú, savas talajt kíván. Fűtött szobában nem ajánlott tartani a mirtuszhangát, mivel igényli a hideget (a teljes fagyot nem). Öntözzük rendszeresen, hogy a földje mindig nyirkos legyen (fagyos időszakban kevesebb vízzel is beéri). Levele és termése is mérgező, ezért a gyermekektől tartsuk távol, télen a nagy fagyok ellen pedig takarjuk a tövét.

A bogyók igen változatos színűek, a fehértől a rózsaszín változatos árnyalatain keresztül egészen a pirosig terjed a skála. Ahhoz, hogy a mirtuszhangák télen is bő bogyóterméssel szolgáljanak, párosítani kell a hím és női példányokat. Ugyanis a nőnemű növény csak hímnemű mellett terem, ez utóbbiak bogyót nem, csak virágot hoznak! A balkonládába ezért célszerű három nő ivarú fajdbogyó mellé egy hímet is ültetni.

A latinul Pernettya-nak nevezett tőzegmirtusz április környékén virágzik, színes bogyóit egész télen megtartja. Levele és húsos bogyói is erősen mérgezőek, ezért kisgyermektől tartsuk távol! Cserépben tartható az erkélyen, de erős fagyban a cserepét takarjuk be. Sok örömet fog hozni, mert a fentiek ismereetében nyugodtan állíthatjuk, hogy nem túl igényes, könnyen tartható cserje. 

Megrendelehető, lomblevelű örökzöldek házhozszállítással »

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitoland.blog.hu/api/trackback/id/tr7813000736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása