Dísznövény, kert dekoráció - tanácsok szövegesen és videón!

Mit tehetsz a környezetedért június 5-én, a Környezetvédelmi világnapon?

2016/06/03. - írta: fitoland

korny.png
Az ENSZ 1972-ben június 5-ét jelölte ki a környezetvédelem napjává. Mottója minden évben más, de például 2015-ben a fenntartható fogyasztás és termelés állt a fókuszban, a mottója pedig
„Hétmilliárd álom. Egy bolygó. Figyeljünk a fogyasztásra!” (Seven Billion Dreams. One Planet. Consume with Care)
2016-ban már a GO wild for life az ügyeletes téma, de a szellemiség ugyanaz: te tudsz tenni azért, hogy a környezetszennyezés, vagy a környezetnek a felélése visszaszoruljon!
Akármennyire is próbálunk óvatosan fogalmazni, optimisták nem lehetünk: az emberiség száma növekszik, életszínvonala, elvárásai (nagyrészt) szintén. Ennél fogva egyre nagyobb ökológiai lábnyommal terheli a Földet, a túlfogyasztás mértéke baljós jövőt vetít előre.
Klímakutatók évtizedek óta kongatják a vészharangot, a 2009 óta minden év végén megtartott klímacsúcs a világ döntéshozóit hozza össze, hogy valódi megoldások szülessenek. A vállalatok felelős, fenntartható termelése előtérbe került, innovatív zöld technológiák születnek nap mint nap a világban, hogy a Föld erőforrásainak kiszipolyozása csökkenjen.
kornyezetvedelmi-vilagnap-fitoland.png
...és mégis növekszik az ökológiai lábnyomunk, a fogyasztásunk, a szemetlés. Nő a légszennyezettség, kivágjuk a fákat, erdők tűnnek el, melegszik az éghajlat. Mit is csinálunk rosszul? Talán azt, hogy nem kongresszusi termek mélyén, néhány jól fizetett szakértőtől várjuk a környezetpusztítás megfordulását. Mert ugyan tény, hogy a gyárak a legnagyobb környezetszennyezők, vagy ha enyhébben fogalmazunk legtöbbet ők tehetnének azért, hogy ez a pusztítás megforduljon, de valami több és kézzel foghatóbb ilyenkor elveszik. Az, hogy MI mit tudunk tenni a közvetlen környezetünkért.
Mert ha mi személyes környezetünkben megváltoztatjuk az életvitelünket, kevesebbet szemetelünk, és fogyasztunk feleslegesen, akkor a körülöttünk levő emberekre - akár cégek vezetőire - tudunk nagy hatással lenni! Akkor talán megtörténik egy olyan csoda, ami a kongresszusi termek mélyében majd talán csak évtizedek múlva. Csökkentjük a pusztítást magunk körül és reményt adunk a gyermekeinknek arra, hogy szagolhassák a virágokat, finom és egészséges gyümölcsöket egyenek és ne az utópisztikus filmekhez akár csak picit is hasonló világban éljenek...
kornyezetvedelmi-vilagnap-logo.png

Mit tehetsz a környezetedért ezen és minden más napon?

  1. Fogyassz kevesebbet! Fogyasztói döntéseidnél hallgass valóságos igényeidre, és ne a reklámok rábeszélésére.

  2. Tudj meg többet a környezetvédelemről! Kísérd figyelemmel a környezetvédelmi műsorokat, olvasd el a környezet-, természetvédelemmel foglalkozó könyveket, folyóiratokat!

  3. Kapcsolódj be! Kapcsolódj be környezetvédő szervezetek munkájába, tanulmányozd állásfoglalásaikat, kövesd végig kampányaikat, akcióikat. Ismerkedj oktatócsomagjaikkal, kiadványaikkal.

  4. Élj környezettudatosan! Sorold fel a tevékenységeket, és nézd meg, milyen hatással vannak azok a környezetre. Gondold végig, hogyan tudnál változtatni magatartásodon, hogy kevésbé károsítsd a környezetet.

  5. Vigyél életet környezetedbe! Mérd fel a környező virágtartókat, kertet, erkélyt, ablakpárkányt, utcát, hogyan tudnál állapotán javítani? Ha pedig kell pár szép növény, ne fogd magad vissza :)

  6. Változtasd meg a környezeted! Vedd nagyító alá háztartásod és munkahelyed energiafogyasztását. Találd ki, miként lehetne az energiával takarékoskodni!

  7. Válaszd a visszaváltható és hosszabb élettartamú termékeket! Törekedj fenntartható életmód megvalósítására, válaszd a visszaválthatót, ne vásárolj fölöslegesen csomagolóanyagot, eldobható termékeket.

  8. Takarékoskodj a vízzel! Takarékoskodjunk vele! Javíttasd meg a csöpögő csapokat, zuhanyozz fürdés helyett, szereld át WC-tartályodat, hogy víztakarékos legyen.

  9. Ép testben ép lélek! Gondoskodj magad és családtagjaid egészséges táplálkozásáról, testmozgásáról, nyugodt pihenéséről. Oldd a feszültséget, és segíts társaidnak, hogy minél kevesebb stressz érje őket.

  10. A mi tanácsunk: termessz magadnak zöldségeket, gyümölcsöt! Ha másképp nem, hát a balkonodon is tudsz egy kis paradicsomot termeszteni, de ilyen módon kevesebbet kell vásárolnod és szorosabb kapcsolatban leszel a környezeteddel, nem lesz „mesterséges ember”… :)
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitoland.blog.hu/api/trackback/id/tr158776002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása