Dísznövény, kert dekoráció - tanácsok szövegesen és videón!

Milyen fenyőből lesz tökéletes karácsonyfa?

2016/12/14. - írta: fitoland

Hasznos ötletek és trükkök, hogy a karácsonyfa teljes pompájában tündököljön az ünnepek alatt!

karacsonyfa_vasarlas45.jpg

Igazi vagy műfenyő? Luc, Nordmann, ezüstfenyő vagy cukorsüveg? Egyáltalán földlabdás vagy vágott? Rendet vágunk a fejekben!

A karácsonyfa a karácsonyi dekoráció kulcsdarabja. Sok családban a feldíszített fenyő nélkül nincs is karácsony. Viszont nem mindegy, hogy a kiszemelt karácsonyfa meddig bírja a lakásban, illetve mi a tervünk vele az évvégi ünnepeket követően. A legszebb műfenyő sem helyettesíthet egy valódi, élő fát, melynek finom illata az egész lakást átjárja. Lehet akár kicsi, asztalra állítható, akár 3 méter magas óriás, a karácsonyfa az ünnepi dekoráció központi eleme. Íme, pár tanács, hogy a friss fenyő az ünnepek végéig megőrizze legjobb formáját.

A karácsonyfa kiválasztása - mire figyeljünk fenyő választásakor?

  • Jelölje ki a helyet, ahová felállítja a fát! Fontos, hogy ne legyen a közelben erős hőforrás, ne tegye például közvetlenül egy napos ablakba, kandalló vagy fűtőtest közelébe.
  • Döntse el, milyen méretű fára van szüksége. Nemcsak a magasság, a szélesség is számít: lehet, hogy befér a szobába egy 2 méter magas fa, de vajon elég-e a hely ahhoz, hogy másfél méter átmérőjű legyen? A magasság meghatározásakor hagyjon még kb. 45 cm-t az állvány és a csúcsdísz számára.
  • A faválasztás személyes ízlésétől függ: karcsúbb vagy klasszikus formájú karácsonyfát szeretne? Ritkább vagy sűrű, tömött ágakkal? Erős vagy inkább enyhe fenyőillatra vágyik? A mélyzöld vagy kékeszöld tűlevelek tetszenek jobban?
  • Ellenőrizze, mennyire száraz a fa! Tenyerével lazán fogja körbe az egyik ágat, és húzza végig rajta a kezét, átfuttatva az ujjai között. Ha a fenyő friss, csak néhány tűlevél fog lepotyogni. Egy másik gyors módszer, hogy a függőlegesen tartott fa törzsét párszor hozzáütögeti a talajhoz. A zöld tűleveleknek nem szabad leesniük a fáról.
  • Keresse a szép egyenes törzsű fákat! Ne válasszon olyat, amelyiknek meghasadt a törzse, penészes szagot áraszt, ráncos a kérge, vagy kókadtnak tűnik.

Karácsonyfa vásár a Fitolandban »

    fenyo1.jpg

      A karácsonyfa ápolása

      1. Ha már kiválasztotta a tökéletes fát, a következő tanácsokat követve a lehető legtovább frissen tarthatja.
      2. Távolítson el 0,5–2,5 cm-t a törzs vágott részéből: ehhez egyszerűen csak fűrészeljen le belőle merőlegesen egy darabot. Ezután rögtön állítsa vízbe a fát.
      3. Lehetőleg használjon olyan karácsonyfaállványt, amelybe a fa pontosan beleillik – ne farigcsálja le a törzset. Még jobb az olyan állvány, melyben víztartály is van.
      4. Mindennap ellenőrizze a vízszintet! Egy átlagos fa naponta 1-4,5 liter vizet képes felszívni. A víz szintje mindig lepje el a levágott fatörzset, ha ugyanis nem ér bele, a vágási felületen egy vékony gyantaréteg képződhet, mely megakadályozza, hogy a fa felszívja a nedvességet.
      5. Addig is, amíg eljön a karácsony, a fenyőfát hűvös és száraz helyen, széltől és naptól védve tárolja. Ne feledje néha megnézni, mennyi víz van a tartályban, s ha szükséges, töltse fel.

      Fenyő fajták

      A fenyőket formai szempont szerint így oszthatjuk fel:

      • vágott fenyők
      • földlabdás fenyők

      A vágott fenyőket sokan azért nem szeretik megvenni, mert pusztítjuk vele a környezetet. Nekik érdemes zt számba venniük, hogy ezeket a fenyőket nem erdőkből, hanem karácsonyfa ültetvényekről termelik ki, ahol olyan sor és tőtávolságra vannak ültetve a fák, és olyan intenzív termesztés folyik (öntözés, metszés, növényvédelem) hogy kivágás nélkül a fák idősebb korukra elpusztulnának a szűk élettér miatt. A földlabdás fenyő akkor jó választás, ha nem akarjuk túlfűtött szobában túldíszítve tartani hetekig, hanem a zárt, de hűvös erkélyen, előszobában szép dekorációnak szánjuk, de méginkább azt, hogy tavasszal kiültetjük a kertünkbe. Nézzük a fenyőfa fajtákat!

      Lucfenyő. Igen, létezik, csak lehet, hogy nem tökéletes! A hagyományos, jól ismert karácsonyfa Európában honos lucfenyő. Erőteljes, gyantás illata sokak számára a karácsony illatát jelenti, talán ezért is hosszú ideig kizárólag ezt a fajtát használtuk. Így viszont jól ismerjük legnagyobb hátrányát is: akár néhány órával a szobába állítás után el kezdi hullatni a leveleit, melyekkel aztán később, akár a nyár derekán is a legképtelenebb helyeken találkozunk. Talán ezért is a kereskedők az erdészeti nevelésből származó erdei- és feketefenyők értékesítésébe fogtak. Csakhogy ez a fajta ritkás ágrendszerével és hosszú tűleveleivel nem igazán testesíti meg a karácsonyfáról alkotott ideálunkat.

      nordmann fenyő a Kaukázusban őshonos, napjainkban az egyik legnépszerűbb karácsonyfa fajta. Gyors növekedésű, tetszetős formájú, szabályos, illatos, bár nem annyira jellegzetes és erőteljes illatot áraszt, mint a lucfenyő. A nordmann fenyő ültetvényeken kimondottan karácsonyfának szánt fákat nevelnek és növekedés közben folyamatosan metszik. Ennek köszönhető az "ideális" karácsonyfa alak. Lombozata sötétzöld, fényes, tűlevelei 3-4 cm hosszúak, alig-alig hullanak.

      Ezüstfenyő. A Sziklás-hegységből, Észak-Amerikából származó ezüstfenyő ugyancsak keresett karácsonyfafajta, és ugyanúgy ültetvényen nevelik, ahogy a nordmann fenyőt. Levelei ezüstös tónusúak, szúrósak és a rajtuk lévő viaszréteg akadályozza meg, hogy gyorsan lehulljanak. Az ezüstfenyő azért is népszerű, mert különleges színei mellett ez is a tartós karácsonyfa típusok közé tartozik

      fenyo2.jpg

      Földlabdás karácsonyfa - hosszú távra tervezve

      Ha szeretnénk a karácsonyfát az ünnep elmúltával a kertbe kiültetni, válasszunk földlabdás fenyőt. Ismeretlen forrásból származó és szakértelem nélkül tartott földlabdás karácsonyfákat lehetőleg kerüljük. Az útszéli vagy benzinkúton árusított karácsonyfák származási helye a ködbe vész, nem tudni mióta vannak úgy, ahogy éppen látjuk, milyen környezetből kerültek az utcára, stb.. A fenyőfa állapotáról úgy győződhetünk meg, ha meghajlítjuk a fenyő egyik levelét. Ha gyorsan kiegyenesedik, akkor a fa jó állapotban van, ha görbe marad, akkor megkezdődött a száradás, ne vásároljuk meg. A földlabdás karácsonyfát érdemes egy nagy kaspóba vagy edénybe állítani, így megvédhetjük a gyökérzetet a sérülésektől.

      A lakás magasabb, majd a karácsony utáni, kinti, alacsonyabb hőmérséklethez való szoktatás a karácsonyfa túlélésének alapja. A hirtelen környezetváltozás ugyanis a könnyen felboríthatja a karácsonyfa tápanyag- és vízháztartását. A földlabdás fenyőt csak néhány napig tartsuk a szobában, ezért ha kerti ültetésre szánjuk a karácsonyfát, az ünnep előtti 1-2 nappal vásároljuk csak meg. Miután bevittük a lakásba, helyezzük nagyobb edénybe, környékét virágfölddel béleljük ki, amit az ünnep ideje alatt tartsuk nedvesen. A fűtőtesttől mindenképpen távol helyezzük el, és amint lehet, ültessük ki a fát a kertbe. Az ültető gödör nagysága egy méter magas fenyő esetén legalább 60 centiméteres legyen minden irányba. Ha földlabdás fenyőt választunk néhány napnál tovább ne tároljuk a lakásban, vagy ha mégis, akkor kifejezetten hűvös helyen!

      Karácsonyfa vásár a Fitolandban »

       

      Szólj hozzá!

      A bejegyzés trackback címe:

      https://fitoland.blog.hu/api/trackback/id/tr2112047961

      Kommentek:

      A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

      Nincsenek hozzászólások.
      süti beállítások módosítása