Dísznövény, kert dekoráció - tanácsok szövegesen és videón!

Bazsarózsa ápolása, szaporítása

2017/05/23. - írta: fitoland

A bazsarózsát vagy pünkösdi rózsát dísznövényként ismerjük, de már 2000 éve, Kínában is ismert gyógynövényként tartották számon. Nem közeli rokona a rózsáknak (Rosa spp.), nevében a rózsa szót az azokéhoz hasonló virágairól kaphatta.

Bazsarózsának nevezik egyrészt a Paeonia nemzetséget, másrészt a kerti bazsarózsa leggyakrabban termesztett fajtáját, a pünkösdirózsát (Paeonia officinalis subsp. officinalis cv. Rubra plena) is.

A legfőbb fajtáit és alapvető kertészeti tudnivalókat Gáfor Gergő kertészmérnök magyarázza el: 


Néhány fontosabb gondolat a videóból:

  • A bazsarózsa gyökerét hasznosítják gyógynövényként, peoniflorin (monoterpén glikozid) és peonol tartalma, valamint ezek származékai miatt. A bazsarózsa - egyébként mérgező - gyökérgumóját fájdalomcsillapítóként, gyulladásgátlóként, görcsoldó hatása miatt, emellett nyugtató hatása miatt használták már többezer éve is.
  • A Bazsarózsákat két főbb típusra lehet felosztani: fás bazsarózsa és évelő bazsarózsa. Az utóbbi tulajdonképpen a pünkösdi rózsaként ismert virág.
  • Bazsarózsa ápolása, szaporítása a gyökérgumók segítségével, ősszel tudjuk megtenni. A bazsarózsa gumóit kiásva, és elvágva újrahajtatható a rózsa. Az elvágott darabokat el kell temetni és fagy ellen védeni, tavasszal ki fog hajtani.
  • Fás bazsarózsa bemutatása
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitoland.blog.hu/api/trackback/id/tr1712534957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása