Dísznövény, kert dekoráció - tanácsok szövegesen és videón!

Liliomfa virágzás Mátyásföldön

2017/04/03. - írta: fitoland

9

A tavasz egyik különleges virágkedvelőket érintő eseménye - az egész természet ébredésén, virágzásán túl - a Magnóliák virágba borulása. Nem tagadjuk, évről-évre rabul ejt!

Ahogy az Urbanista blogon már sokak látták, Budapesten Mátyásföld az egyik nagy zarándokhelye a Magnólia-virágzás szerelmeseinek. Mi is minden évben megcsodáljuk, lefotózzuk őket. A március végén, áprilisban, még a lombfakadás előtt virágzó rózsaszín magnólia- vagy liliomfák csodálatos látványt nyújtanak, hatásuk hasonló, mint Japánban a virágzó cseresznyefák. 

A Magnolia susan, vagy nagyvirágú liliomfa, csillagvirágú liliomfa, liliomfélék családjába tartozó szoliter díszcserje, amely 1,5-2 méter magas, sűrű ágú cserje, így kisebb kertekbe is telepíthető. A kert napos vagy félárnyékos részbe, humuszban és tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő, lehetőleg savanyú kémhatású talajba érdemes ültetni. Virágai lombfakadás előtt nyílnak. Levelei közép nagyok, sötétzöld színűek. Sötét, bíborvörös virágai 15 cm-es nagyságú, több sziromból állnak. 

Rendkívül igényes, ezért az ültetéstől a mindennapi ápolásig sok gondoskodást igényel. Nyáron naponta igényli az öntözést. Nem csak a gyökérzet, de a virágszirmok is gyorsan kiszáradhatnak, a nagy szárazságban meg is barnulhatnak. Azok viszont, akik házi kedvencként törődnek vele, saját kertjükben gyönyörködhetnek a liliomfa tavaszi virágzásában. Ne ültessük őket fagyzugos, szeles helyekre! Magvetéssel vagy nyári zölddugványozással szaporíthatók.

Érdekes, és kevesek által ismert dolog, hogy a Magnóliák kialakulásakor a méhek még nem jelentek meg, így a liliomfákat bogarak szokták beporozni. Termőleveleik ezért durvábbak más növényeknél, nehogy a táplálkozó bogarak megsértsék őket.

VIDEÓ: 9 dolog, amit érdemes tudni a Magnóliáról >>

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fitoland.blog.hu/api/trackback/id/tr6612397129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása